Scam Proje Nedir?

Maalesef tüm sanal dünyada olduğu gibi bu tür kazançlar içinde de dolandırıcılar işbaşındadır. Sadece sağlam projelerin airdroplarına katılmanız gerektiğini unutmayın. Diğer türlüsünde ise hem zaman kaybına neden olur hem de onların ekmeğine yağ sürersiniz. Gördüğünüz her airdrop gerçek değildir. Oranlama yapacak olursak bu tür airdropların %40’ı scam (dolandırıcı), %40’ı shitcoindir (çöp) Sadece %20 oranında sağlam airdrop vardır ve bu tür kampanyaları kaçırmazsanız ilerde faydasını görürsünüz. Her coin/tokenin bir projesi vardır ve bu projeleri ilan ederek kendilerini tanıtırlar. Bu tanıtımlara bakarak projenin hangi kategoride (scam/shit/kaliteli) olduğunu çözebilirsiniz.

Biraz daha açarsak scam projelerin amaçları adından da anlaşılacağı üzere insanları dolandırmaktır. Ethereum blokzincirinde token oluşturmak zor bir iş değildir. Bilgisayar üzerinde teknik bilgisi olan herkes token oluşturabilir. Ancak sanki bu tokenların değeri varmış gibi satmaya veya airdroplarını yapmaya çalışan dolandırıcılar maalesef mevcuttur. Bu dolandırıcılar hiçbir değeri olmayan ve olmayacak tokenları size satmaya çalışırlar, size token de yollarlar ama maalesef değeri yoktur ve olmayacaktır. Bunların bir diğer amacı da sahte kurdukları twitter/telegram hesaplarına takipçi toplamaktır.

Shitcoin Nedir?

Shitcoinler ise biraz daha farklıdır. Scam projelerden en büyük farkları airdrop olarak gönderdikleri tokenların az da olsa ilerde değerlenmesidir. Ancak uzun soluklu projeler değildirler. Ciddi bir yatırımları yoktur ve ilk fırsatta tüm tokenlarını satarak token fiyatını değersizleştirirler. Bir projenin token üretmesi veya borsaya girmesi sağlam ve kaliteli proje olduğunu göstermez. Ancak shitcoin de olsa borsaya girdiğinde ödül olarak gelen coinleri satarak gelir elde edersiniz. Ama uzun vadede bu tokenlar size kazandırmaz.

Projenin Kaliteli Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Kaliteli projeler ise zaten dünya üzerinde kendini kanıtlamış, ICO ve IEO yaparak belirli yatırım toplamış, ürettiği kriptoparanın hangi amaç için kullanılacağı, faaliyet alanı, gibi herşey şeffaftır. Denetime tabidirler. Devletler içerisinde yasal prosedürle çalışırlar.

Projelerin kalitesini ICO (Initial Coin Offerings) yani halka arz edilmesi hususunu ölçümleyen siteler vardır. Şimdilerde ise IEO (Initial Exchange Offerings) popüler olmaya başladı. IEO ise halka arzın kripto para borsaları aracılığı ile yapılmasıdır.

Öne çıkan ICO araştırma siteleri şunlardır; Icobench, Icomarks, Trackico, Icoholder sayabiliriz. Bu siteler aracılığı ile projelere ait tüm sosyal medya hesaplarını, bilgilerini ve aldıkları puanları görebilirsiniz. Diğer kaynaklar ise Coinmarketcap ve Coingecko sitesidir. Coinler ve projeler hakkında bu siteler üzerinden detaylı araştırmaları yapabilirsiniz.

Önceki İçerikAirdrop Nedir? Airdroplara Nasıl Katılırım?
Sonraki İçerikBounty Nedir?
Kazanç Rehberi'nin yönetim hesabı. Mail: info@kazancrehberi.net

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz